Rendhagyó kárpát-medencei útikönyv

2020-01-23 11:11:00 Kail

hírkép

A Rákóczi nyomában - Kárpát-medence útikönyv utazásra szeretné inspirálni az évek óta futó Határtalanul! elnevezésű program célközönségét, vagyis az általános és középiskolás diákokat, egyben hasznos ismereteket is nyújt Magyarország, valamint a külhoni magyar területek látnivalóiról - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró Sátoraljaújhelyen, a kötet bemutatóján.



Kifejtette, a "Határtalanul!" programban együtt jelennek meg az oktatási célok, az összetartozás-érzés, valamint a turisztika. A tavalyi II. Rákóczi Ferenc-emlékév kapcsán megjelent 600 oldalas, 36 fejezetre tagozott, 500 képet és több mint 6000 kilométernyi túraútvonal ismertetését tartalmazó kiadvány kiváló kézikönyv lehet az kirándulások, túrák szervezőinek, elsősorban pedagógusoknak, pedagógusszervezeteknek, utazási irodáknak.

Az újságíró hozzátette: a kötetből megismerhető a Rákóczi-család történelme ugyanúgy, mint a jelentősebb történelmi és természeti látnivalók, de a szálláshelyekről, kávézókról és éttermekről is sok információt közöl. A kiadvány egynapostól az egyhetes túráig ajánl úti célokat, gyalogosoknak éppúgy, mint autósoknak, illetve busszal vagy vonattal útnak indulóknak. A szerzők saját tapasztalataik alapján írták meg ismertetőiket, vagyis a könyvben szereplő helyeket mind végigjárták - fűzte hozzá Kiss Róbert Richárd.

Kiemelte azt is: a kötet elkészítésekor támaszkodtak a Duna Televízió Hazajáró című turisztikai magazinjának stábjára, de a szerzőgárda nagyon népes. Bemutatja a könyv a Kárpát-medence kastélyait, várait, folyóit, tavait, egyházi műemlékeit, békebeli vasútállomásait, sorsfordító csaták helyszíneit, a népművészet, népzene és néptánc legfontosabb legjellegzetesebb motívumait, valamint feltalálóinkat és találmányaikat is.

Emlékeztetett, a kiadvány ötlete Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkáról, valamint Hajnal Virág főosztályvezetőtől származik, amit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Erdélyi Rudolf továbbfejlesztett annak érdekében, hogy a kiadvány sokrétűen felhasználható útikönyv legyen. Jelezte: várhatóan az év közepére egy, a kötet tartalmához kötődő digitális térkép is felkerül a határtalanul.net portálra.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a könyv remekül ötvözi a múltat és a jelent, abban az értelemben, hogy a történelmi ismereteken túl széles körű turisztikai információt is tartalmaz. A polgármester üdvözölte, hogy Zemplén, azon belül városuk - mint a térség legnagyobb települése - komoly súllyal szerepel a kötetben.