Fennragadtak a vulkán tetején

2020-01-07 09:31:00 Kail

hírkép

Négy gyereket és 14 felnőttet kellett menteni. A moszkvai turisták 2300 méteren ragadtak fenn az egyik legaktívabb kamcsatkai tűzhányó tetején, zord időjárási körülmények közepette.



A Mutnovszkij vulkán tetejéről kellett lementeni 18 turistát a hétvégén, mert az őket szállító MI-8 helikopter rotorlapátjai megfagytak – adta hírül a Siberian Times. A 14 felnőtt és 4 gyermek kirándulni indult a kamcsatkai vulkánra, az időjárás azonban hirtelen megváltozott. Rohamosan csökkent a hőmérséklet, az erős szélben nem volt mód a felszállásra az elromlott helikopterrel.

A mentőegységnek gyalog kellett feljutnia a helyszínre, a látási viszonyok ugyanis nem tették lehetővé a leszállást egy másik helikopter számára. A gyerekeknek és felnőtteknek először forró teát adtak, hogy felmelegedjenek, majd a mentőcsapat tagjai lekísérték őket a vulkán tetejéről Nikolajevka faluba. Végül mindenki megúszta a veszélyes helyzetet. A Mutnovszkij a maga 2300 méterével az egyik legaktívabb vulkán Kamcsatka déli részén, legutóbb 2000-ben tört ki.