Ki akarták ásni az SS-tisztet

2019-12-16 13:42:00 Kail

hírkép

Ismeretlenek megpróbálták kiásni Reinhard Heydrich náci háborús bűnös földi maradványait a berlini Invalidusok temetőjében - értesült a Tagesspiegel című német lap.



Az európai zsidók legyilkolásának megszervezésében kulcsszerepet játszó SS-tiszt, csehországi német helytartó jelöletlen sírját csütörtökre virradóra nyitották fel. A hatósági vizsgálat szerint "a sírból nem hiányzik semmi", vagyis a tettesek végül is nem vitték magukkal Heydrich csontjait.

Az ügyben a politikai bűncselekményekben illetékes államvédelmi hatóság folytat vizsgálatot a kegyeleti jog megsértése ("a holtak nyugalmának megzavarása") miatt.

A hatóságok szerint az elkövetőknek bennfentes információik lehettek, mert a náci vezetők, köztük Heydrich sírját a második világháború után anonimizálták és elegyengedték, megakadályozandó, hogy a sírhelyek neonáci szentélyekké váljanak.

Heydrichet, az európai zsidók elpusztításáról döntő wannsee-i konferencia főszervezőjét, Csehország német helytartóját cseh ellenállók ölték meg Prágában 1942-ben.

A Tagesspiegel emlékeztet arra, hogy 2000 februárjában a nácik által mártírként tisztelt Horst Wessel SA-katona sírját bontották meg, hogy földi maradványai eltávolításával akadályozzák meg a sírhely szélsőjobboldali zarándokhellyé válását.

Egy csoport magára vállalta az akciót, és azt állította, hogy Wessel koponyáját a Spree folyóba dobták, de a rendőrség szerint nem hiányoztak csontok a sírból, sőt a tettesek nem is a rohamosztagos katona, hanem az apja sírját bolygatták meg.