Posztumusz díjat kapott a magyar legenda

2019-12-08 15:08:00 Ujvári

hírkép

Világ Sportlegendái Díjjal ismerték el posztumusz Puskás Ferenc labdarúgót Monte-Carlóban - közölte az MTI-vel vasárnap a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete.



Szöllősi György tájékoztatása szerint a "sportcsillagok Oscar-gálájának" is nevezett ceremónián azokat a sportolókat ismerik el a Világ Sportlegendái Díjjal (World Sports Legends Award), akik kiemelkedő karrierjük mellett vagy pályafutásuk befejezése után is sokat tettek a közösségért, és életművük példaértékű az új generációknak is. Az elismerést több kategóriában osztották ki szombat este.

A Puskás Ferencnek posztumusz odaítélt kitüntetést a 2006-ban elhunyt háromszoros BEK-győztes labdarúgó dédunokája, Ane de Juan Damborena és Schmitt Pál, a nemzet sportolója, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, korábbi köztársasági elnök vette át.

A nagyszabású eseményen részt vett a Puskás Akadémia képviseletében Mészáros Lőrinc elnök, Jakab János, a felügyelőbizottság elnöke és Tóth Balázs akadémiaigazgató, továbbá Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke. Puskás Ferenc egykori klubja, a Real Madrid képviseletében a legendás 10-es egykori csapattársa, Amancio Amaro Varela érkezett Monte-Carlóba. Jelen volt az ünnepségen Károlyi György, Magyarország párizsi nagykövete is.

A felcsúti Puskás Intézet minitárlatot épített fel a Fairmont Monte-Carlo hotel egyik szárnyában, az ünnepségnek helyet adó Salle d Or előtt. A kiállítás több értékes relikviával mutatta be Puskás Ferenc kispesti és madridi életútját, válogatottbeli szereplését.

A 2019-es díjazottak

Életművéért:

Nasszer al-Attijah (katari): autóversenyző, 3x Dakar-győztes, olimpiai bronzérmes sportlövő

Mario Andretti (amerikai): F1-es világbajnok, Indy- és NASCAR-győztes

Loris Capirossi (olasz): 3x gyorsaságimotoros-világbajnok

Ana Gabriela Guevara Espinoza (mexikói): világbajnok, olimpiai ezüstérmes 400 méteres futó

 

Jótékonysági tevékenységéért:

Connie Henry (brit): egykori hármasugró, a Track Academy vezetője. A jótékonysági szervezet a sport révén segíti a hátrányos helyzetű fiatalokat.

 

Posztumusz:

Puskás Ferenc (magyar): olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes, 3x BEK-győztes labdarúgó

 

Főkép: Fortepan/Agoston.hu