Zárva tartanak az amerikai piacok

2019-11-28 16:00:00 Ujvári

hírkép

Az amerikai értékpapírpiacok a hálaadás napi ünnep miatt csütörtökön zárva tartanak, pénteken pedig rövidített kereskedési időben működnek majd.



Az amerikai tőzsdék szerdán nyereséggel zártak. Csütörtökön az európai tőzsdék veszteséges nyitás után az amerikai kereskedés szokásos kezdetén veszteségben jártak: a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,25 százalék, a Stoxx Europe 600 index 0,23 százalék veszteséget mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,33 százalékkal gyengült.

A tőzsdeindexeket világszerte a geopolitikai feszültség fokozódása és ezzel párhuzamosan a befektetői kockázatkerülés felülkerekedése kényszerítette veszteségbe csütörtökön.

Donald Trump amerikai elnök szerdán ugyanis aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt, amely előírja, hogy az amerikai kormányzat Hongkong helyzetét rendszeresen, évenként vizsgálja felül mind pénzügyi, mind emberi jogi szempontból, és megbízza az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat a különleges közigazgatási területen.

Kína azonnal belügyeibe való súlyos beavatkozásnak minősítette a lépést azzal vádolva Washingtont, hogy erőszakos bűnözőket támogat Hongkongban és aláássa az "egy ország, két rendszer" alapelvet. A pekingi külügyminisztérium közleménye hangsúlyozza: "Hongkong Kínáé, ügyei csakis kínai belügyek, és semmilyen külföldi kormánynak vagy erőnek nincs joga ebbe beavatkozni".

A politikai feszültség fokozódása és ennek következtében a kereskedelmi kapcsolatok várható romlása az olajpiacon is éreztette hatását. Az amerikai kereskedési idő szokásos kezdetén a Brent nyersolaj ára 0,38 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedésben, hordónként 62,77 dolláron, a WTI ára pedig 0,52 százalékkal 57,81 dollárra csökkent.

Az arany ára értékőrző befektetési eszközként játszott szerepének köszönhetően emelkedett, a spot ár 0,16 százalékkal unciánként 1456,54 dollárra ment fel.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,1007 dolláron.