Kincs az adományboltból

2019-11-11 16:33:00 Kail

hírkép

Rekordáron kelt el egy aukción egy váza, ami hajdanán Csien-lung császár udvarában állhatott, aztán egy anliai adományboltban porosodott.



A nevét titokban tartó vásárló egy Hertfordshire-i adományboltban talált rá egy kínai vázára, amit 1 fontért meg is vett. Otthon aztán lefotózta és az eBayre töltötte fel a frissen vásárolt tárgyat, hogy némi profitért értékesítse. Ami azonban ezután következett, arra még az álmaiban sem számított. A nyomott áron feltöltött vázára ugyanis sorban érkeztek az egyre magasabb licitek, ami a tulajdonost arra ösztönözte, hogy szakértőhöz forduljon.

A Sworders Aukciósház dolgozói végül megállapították, hogy a váza 1735 és 1796 között készülhetett, Csien-lung császár uralkodása alatt. Az egyik jelzésből pedig az is kiderült, hogy nagy valószínűséggel maga a császár is használhatta, hiszen egyik palotájából származik  és az ő  kézjegyével is ellátták. Az egy fontért vásárolt vázát azóta már el is adta a szerencsés férfi, akinek az élete nagy fordulatot vehetett, mióta betért az adományboltba. Az összeg ugyanis, amiért elkelt a tárgy, 484.000 font volt - több, mint 188 millió forint.