Ki jobb szónok Kossuth Lajosnál?

2019-11-09 12:06:00 seifert.p

hírkép

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító - és Óvóképző Karán rendezték meg a 20. Kossuth-szónokversenyt és retorikai konferenciát. Az eseményen részt vett és köszöntötte a versenyzőket Pokorni Zoltán a XII. kerület polgármestere.



A konferencia első előadója Reznák Erzsébet a ceglédi Kossuth Lajos múzeum igazgatója volt.Többek közt kiemelte, hogy a páratlan szónoki tehetségű Kossuth volt a politikai retorika megteremtője.Pályájának csúcsa 1848 volt amikor több nagy jelentőségű beszédet tartott hazánkban.(1851-52 - ben Amerikában 600 beszédet tartott)

Dr. Lóczi Tamás (ELTE TÓK) előadását a Kossuth-Széchenyi-vitáról tartotta. A szakember úgy látja, hogy a reformkori mentális küzdelem egy retorikai esemény volt, mely könyvek és újságcikkek formájában zajlott. A záróelőadásban Dr. Gönczöl Andrea (ELTE TÓK) Kossuthot, a jogászt mutatta be.

A konferencia után megkezdődött a Szónokverseny Kiss Róbert Richárd zsűrielnök vezetésével. A verseny első napján a kötelező beszédeket adták elő a versenyzők. Az idei téma egy Kossuth-idézet volt: "az igazságos ember mindenkit szabadnak kíván, az igazságtalan csak önmagát". A verseny a második napon a rögtönzésekkel folytatódik.