Fejlesztések a Felső-Szabolcsi Kórházban

2019-10-04 16:36:00 Ujvári

hírkép

106 férőhelyes szilárd burkolatú parkoló, a sürgősségi osztályhoz integrált detoxikálóval, és egy 200 négyzetméteres új épületszárnnyal bővült a Felső-Szabolcsi Kórház. A beruházás teljes költsége bruttó 220 millió forint volt. Ezzel egy időben 26 települést kiszolgálva, új mentőautó is a lakosság szolgálatába állt a mai napon Kisvárdán - írja a FrissMédia.



A fejlesztéseknek köszönhetően, a mintegy 300 férőhelyes parkoló újabb 106 gépkocsi parkolását oldotta meg. A 2520 négyzetméteren elterülő parkolóban négy mozgáskorlátozott állás is helyet kapott. A bővítésre azért volt szükség, mert a kórház egyre nagyobb létszámban lát el betegeket, ebből adódóan a gépkocsiforgalom is jelentősen megnövekedett. Ez a beruházás az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK ) vissza nem térítendő támogatásból és a kórház saját forrásából valósult meg.

Hegyi Henrik, a Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója elmondta, hogy a minőségi betegellátás, a betegek és munkatársak komfortérzetének javítása érdekében a kórház vezetése folyamatos fejlesztéseket hajt végre az intézményben. A betegellátás fejlesztésén túl, nagyon fontosnak tartják azt is, hogy az intézmény dolgozóinak megfelelő körülményeket teremtsenek.

Ennek szellemében döntött a vezetés egy 200 négyzetméteres épületszárny megépítésről, amit hamarosan az Informatikai és a Controlling osztály munkatársai vehetnek birtokba. A főigazgató az épülettel kapcsolatban megjegyezte, hogy az új szárny egy átjáró folyosóval kapcsolódik a központi épülethez, és lapos tetővel készült, mely tetőteraszként és zöldtetőként kerül hasznosításra.

A fejlesztések sorát, az a mintegy 20 négyzetméteres, a sürgősségi osztályhoz integrált detoxikáló követi, ami az alkoholmérgezéssel, gyógyszer- és kábítószer túladagolással bekerült betegek biztonságos, a sürgősségi osztályba integrálva, de attól elszeparált ápolását tesz lehetővé – mondta a főigazgató.

A mai naptól a Felső-Szabolcsi Kórház ellátási területén egy úgynevezett "B" kategóriás, négykerék-meghajtású mentő-esetkocsiként áll szolgálatba. Ezzel összesen négy darab mentőegységgel rendelkezik a kisvárdai térség 26 települése, ahol csak a tavalyi évben, közel 6 ezer esethez kaptak riasztást, közel 200 ezer kilométer megtételével.

A Kisvárdán szolgálatba állított mentőgépjármű felszereltségében több újdonság megtalálható. Ilyen például az automata váltó, több megkülönböztető jelzés a kocsin, tolatókamera és multimédia egység, új hordágy, táskatartó, fiókos szekrény, kerekesszék és tartalék oxigénpalack.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mai átadóünnepségen elmondta, hogy az új beszerzés első példánya a ma átadott mentőautó. Ebben az évben 160 új mentőautó beszerzése, több mint hárommilliárd forint értékben.

Országosan 254 új mentőautó áll szolgálatba 2019-2020-ban. A mostani beszerzések egy 2010-ben kezdődött program részét képezik, amelynek során mintegy ezer új mentőautót állítanak a mentők szolgálatába. Ezzel a beszerzéssel a gépjárművek átlagos életkora öt évre csökken.

Az Országos Mentőszolgálat mentőegységei tavaly közel 1,2 millió esetet láttak el, a mentőautók pedig több mint negyvenmillió kilométert futottak. Az esetek között több mint harmincezer közvetlen életmentés és közel kétezer sikeres újraélesztés is szerepelt.

A program részeként, nemcsak a mentőautók lesznek újak, hanem a bennük lévő mentési eszközök is, amelyek a kor technikai tudásának legmagasabb színvonalát képviselik és megfelelő számban rendelkezésre állnak. 1,6 milliárd forint kormányzati támogatással 2500 új mentéstechnikai eszköz, például defibrillátor, lélegeztetőgép beszerzésére nyílik lehetőség.



Országosan 254 új mentőautó áll szolgálatba 2019-2020-ban. A mostani beszerzések egy 2010-ben kezdődött program részét képezik, amelynek során, mintegy ezer új mentőautót állítanak a mentők szolgálatába. Ezzel a beszerzéssel a gépjárművek átlagos életkora öt évre csökken.