Dalmát fügeünnep Pesten

2019-09-21 10:10:00 Kail

hírkép

Dalmáciában úgy terem a füge, hogy az utcán simán jóllakhat belőle a sétáló. Nálunk kicsit más a helyzet. Horvát fügenap volt pénteken az ELTE Füvészkertjében, a gyümölcs és végtelen lehetőségeinek ünnepe, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövetségének és az  erzsébetvárosi horvát önkormányzatnak a szervezésében.



Zadarban az idén tizedszer, Budapesten pedig ötödször tartottak fügenapot. Dalmácia fővárosában azért találták ki ezt az ünnepet, hogy a közönségesnek tartott füge rangját emeljék - tudták meg a füvészkerti rendezvényen részt vevő diplomaták, újságírók, magyarországi horvátok. Ez az elmúlt években sikert is hozott: egyfajta fügeforradalmat, egyre több organikus ültetvénnyel, fügefeldolgozó üzemekkel, helyi fügevásárokkal. Lenézett gyümölcsből újra menő lett a nagyon régi hagyományokkal bíró füge.


A Füvészkert igazgatója, dr. Orlóci László szerint a klímaváltozás talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy ma már Magyarországon is bekerült az engedélyezett gyümölcstermő növények kategóriájába és egyre több helyen nő a füge. Náluk például négy fajtája is. Vagyis mostantól már öt, hiszen csemetéket kapott ajándékba a Füvészkert a Fügekisasszony, a zadari Šinjorina Smokva projekttől, melynek organikus készítményeit is megkóstolhatták a Fügenap vendégei. Különböző dzsemek, friss és szárított gyümölcs, krémek pisztáciával és sajtokkal, likőrök - számtalan variációban vonult fel a füge az ünnepen. A Füvészkert is kitett magáért, a náluk termett füge is bemutatkozott, lekvárként például bazsalikommal, rozmaringgal, citrommal, fahéjjal ízesítve.


A résztvevőket Horvátország budapesti nagykövete, Mladen Andrlić köszöntötte, miközben méltatta a Füvészkert szépségét. Gyurity István magyarországi horvát színész és énekes dalokkal kápráztatta el a vendégeket, a budapesti horvát iskola diákjai pedig Fügekisasszonynak öltözve kínálták Horvátország mézédes kincsét.