Európai terrorhullámra számít az ENSZ

2019-08-03 17:20:00 Kail

hírkép

Az utóbbi időben visszaesett ugyan a terrorcselekmények száma Európában, az egykor az Iszlám Állam oldalán harcoló több ezer harcos visszatérése azonban komoly fenyegetettséget jelent a kontinens országaiban.



Az ENSZ figyelmeztetése borús képet fest Európának: az elmúlt békés időszaknak azok az egykori dzsihádharcosok vethetnek véget, akik külföldiként harcoltak az Iszlám Állam oldalán, majd a kalifátus felszámolása után visszatértek Európába. A jelentés szerint ők az al-Kaidához vagy más terrorszervezetekhez csatlakozhatnak, és szervezhetik meg újra a terrorakciókat, így még az év vége előtt újra elszaporodhatnak a terrorcselekmények.

Az ENSZ-tagországok titkosszolgálatainak információira alapozták a jelentést, mely alapján körülbelül 6000 európai utazhatott Irakba és Szíriába, hogy terrorszervezetekhez csatlakozzon. Közülük kétezren térhettek vissza az öreg kontinensre, egyharmaduk meghalhatott a harcokban, mintegy kétezren pedig továbbra is Szíriában vagy más régiókban lehetnek. További aggodalomra ad okot, hogy a börtönökben terjednek a radikális nézetek,  az ellenük indított programok nem voltak teljesen sikeresek. A hosszú börtönbüntetésüket töltő dzsihádharcosok továbbra is veszélyesek, a börtönfalakon belül és a börtönön kívül is nagy a befolyásuk.

Azok a táborok is kockázati tényezőt jelentenek, ahol több ezer egykori dzsihádharcos él gyakran családtagjaival együtt Szíria területén, átmeneti táborokban. Itt a gyerekek száma is jelentős. A jelentés alapján az Iszlám Államnak jelenleg is 50 és 300 millió dollár közötti összeghez van hozzáférése. Ennek egy részét propagandára fordítják, hogy a világhálón fenntartsák a látszatot: a terrorszervezet a mai napig erős és nagy befolyással bír.