Tiltások Rómában

2019-07-16 11:02:00 Kail

hírkép

Ugyancsak bajban lenne ma a Római vakáció című kultikus film főszereplője, Audrey Hepburn – ugyanis nem kóstolhatná meg az olasz gelatót a Spanyol lépcsőn üldögélve, ahogyan az a film egyik jelenetében látható.



Az olasz hatóságok új, korlátozó szabályokat vezettek be, hogy megőrizzék a város méltóságát.

Igaz, a lepottyant gombóc tényleg szétfolyik és koszol. De ami sokkal inkább indokoltabb: a görgős kisbőröndöket nem lehet ezután az ikonikus lépcsőn kattogtatni, mert tönkreteszi a lépcsőfokokat. Naponta több ezer turista húzza itt bőröndjét, ami érthetően nem tesz jót a környezetnek – meg a hallásküszöbnek sem - írja a turizmus.com.

Az új szabályok között szerepel az is, hogy tilos a szökőkutakba ugrani, és a férfiaknak (vagy éppenséggel a nőknek) nem engedik meg, hogy csupasz felsőtesttel sétáljanak a városban. A történelmi műemlékek közelében nem engedik meg, hogy a nézegetés közben maszatolós, szennyező, folyós ételeket fogyasszon valaki – például fagylaltozzon. A tiltott dolgok közé tartozik az engedély nélküli utcai értékesítés is.

Az még nem világos, hogy mi történik azzal, aki megsérti a turisztikai szabályokat. Lehet, hogy megbírságolják, esetleg szólnak a rendőröknek, akik kiutasítják a renitens turistát az adott a történelmi helyről.

Évente több mint hétmillióan keresik fel az örök várost, a Vatikán és a Colosseum pedig a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjai közé tartozik.