Nem tud aludni? Segíthetünk!

2019-07-05 11:03:00 Kail

hírkép

Tejet inni felesleges, az alkoholt pedig messze érdemes elkerülni, ha kipihenten szeretne ébredni.



A kielégítő alvás kevés ember kiváltsága, pedig néhány apró trükkel és némi odafigyeléssel sokat lehet javítani az alvás minőségén és mennyiségén is. Nem mindegy, hogy milyen italt fogyasztunk a lefekvés előtt. A koffein tartalmú italokat semmiképpen sem ajánlják a szakértők. Nem elég közvetlenül az alvás előtt hanyagolni a kávét, az arra érzékenyeknek már délután sem ajánlott ezt fogyasztani, ha jól szeretnének aludni - állítja Jessica Garay Redmond, a New York-i Syracuse Egyetem táplálkozástudománnyal foglalkozó professzora.

A Journal of Clinical Sleep Medicine által idézett kutatás szerint hat órával a lefekvés előtt érdemes visszafogni a tea, a szénsavas üdítőitalok és a csokoládé fogyasztását -  egyszóval bármiét, ami tartalmaz koffeint. Az alkohol pedig lehet, hogy segít elaludni, de ennél több előnye nincs. Fogyasztásával az alvás minősége drámai mértékben esik az orvosok szerint, a könnyű alvásfázisban tartja ugyanis a szervezetet. Ezért ébrednek fel általában fáradtan egy átmulatott éjszaka után az emberek.

A tudomány szerint semmi nem támasztja alá azt az elméletet, hogy segíti az elalvást a tejivás a lefekvés előtt. A legfontosabb, hogy elegendő vizet igyunk, mielőtt aludni térnénk, hiszen már akkor is lehetnek gondok, ha csak közepesen hidratálunk. Férfiaknak 3.7 liter, nőknek pedig 2.7 liter víz fogyasztása ajánlott naponta a National Academies of Sciences ajánlása szerint. Ezzel  hozzájárulhatunk ahhoz is, hogy jól aludjunk éjszaka.