Norvégiából Kanadába a jégtáblákon át

2019-07-03 12:54:00 Kail

hírkép

A Spitzbergákról startolt a hihetetlenül szívós sarki állat, mely a mínusz 50 fokos hőmérsékletet is túléli, és a jégtáblákon át Grönlandra érkezett. Innen tovább folytatta útját - szintén a jégtáblákon keresztül - egészen Kanadáig, az Ellsmere-szigetekig.



Ez 4500 kilométer, páratlan sarkvidéki rekord - állapította meg a norvég sarkvidéki társaság, amely 2017-ben GPS nyakörvvel látta el a kékrókát. A szívós sarkvidéki állat tavaly tette meg a hihetetlenül nehéz utat 76 nap alatt. A kék róka sorsa ismeretlen , mert most csak a nyakörvet találták meg, mely rögzítette a nagyszerű rekordot.

A Norvégiához tartozó Spitzbergáktól Kanadáig  - jégtáblákon át. Semmilyen hasonló, kontinensek közötti északi utazásról nem tudtunk eddig - nyilatkozta a norvég sarkvidéki társaság kutatója. Aki elmondta, hogy a kékrókák hihetetlenül szívós állatok, mert képesek hosszú utat megtenni nehéz terepen akkor is, ha mínusz ötven fok van és napokig nem jutnak táplálékhoz. A kékrókákat is veszélyezteti a klímaváltozás, mert gyors ütemben olvadnak el a jéghegyek és a jégtáblák, megnehezítve ezzel az ott élők életét. Norvégia részt vesz abban a versengésben, mely igyekszik minél jobban feltárni az Északi-sark környezetét. Oroszország, az USA , Kanada és Kína a vetélytársak, melyek nem annyira a természeti környezet, hanem az ásványi kincsek után érdeklődnek az északi sarkvidéken.