Garázsokba költöznek a kispénzűek

2019-06-18 08:41:00 Kail

hírkép

OIcsó és nem is igényel nagy átalakítást, mégis milliók életét könnyítheti meg.



Több európai és amerikai nagyvárosban, így Berlinben, Párizsban, Stockholmban, Los Angelesben is gond, hogy magasak az ingatlanárak és a bérlésre kínált lakások is egyre megfizethetetlenebbek lesznek a kispénzű polgároknak. Los Angelesben különösen magas a hajléktalanok száma és csak Kalifornia államban évi 180.000 új otthonra lenne szükség 2025-ig, hogy lépést tarthassanak a növekvő igényekkel. A kihívásra a garázsok jelenthetik a választ: a nagyvárosokban ugyanis számos olyan épület van, ami egy kis átalakítással, fürdőszoba és konyha beépítésével lakhatásra alkalmassá tehető és olcsóbb, mint egy lakás vagy ház.

Los Angelesben 2016-ban már elkezdték az átalakításokat, akkor 117 garázsra adtak ki engedélyt. Két évvel később pedig már a BBC információi szerint összesen 4171 garázs átalakítását engedélyezték. A garázsok átalakítása környezetbarát megoldás, ki lehet váltani vele az építkezéseket. Bérbe adásuk plusz bevételt jelent a tulajdonosoknak és olcsó lakhatást a kispénzűeknek.

Az Egyesült Királyságban és Kanadában is egyre népszerűbbek a "tiny houses", apró házak,  melyek sokszor mindössze 25-30 négyzetméteren kialakított otthonok. Kicsik, mégis minden megtalálható bennük, ami szükséges, és a fenntartásuk is takarékosabb, mint egy hagyományos  otthoné. Hátrányuk viszont, hogy sok helyen még nem ismerik el őket lakhatásra alkalmas ingatlanként, így lakóik összeütközésbe kerülhetnek a hatóságokkal. De talán ezen a téren is változni fog a szabályozás és egyre többeknek lehet majd saját otthonuk akkor is, ha anyagi helyzetük ezt most nem engedi meg.