Elrettentheti a turistákat a hajótragédia?

2019-06-03 15:46:00 Kail

hírkép

A május 29-i tragédia óta sorra mondják le a dél-koreai utazási irodák is a budapesti hajókirándulásokat.



A Hableányon 33 tagú dél-koreiai csoport és kétfős magyar személyzet utazott, amikor a hajó május 29-én este felborult és elsüllyedt a Duna parlamenti szakaszán, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. Hét túlélőt találtak, hét holttestet emeltek ki a vízből és további 21 embert jelenleg is nagy erőkkel keresnek a Dunában. A TEK tájékoztatása szerint sikeres merülést hajtottak végre a nehézbúvárok, a holttestek felszínre hozását viszont nehezíti az erős áramlat. A tragédia kapcsán nagy nemzetközi összefogás jött létre, a dél-koreai és a magyar búvárok közösen próbálják megtalálni az áldozatokat. A nemzetközi sajtó is beszámolt a hírről, a budapesti turizmust azonban negatívan is érintheti a tragédia, hiszen azóta sorra mondják le az utakat a dél-koreai utazási irodáknál.

Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírót a hajókatasztrófa hosszútávú következményeiről kérdezték az ATV Start adásában. A szakember szerint Budapest kulturális kincsei nagy vonzerővel bírnak az ázsiai turisták szemében, a kiváló ár-érték arány miatt fontos úti célpont lesz a jövőben is a város. Ha feldolgozták a tragédiát, a vízi utakra is egyre többen vállalkoznak majd, a jelenlegi helyzet azonban nem túl rózsás: meg nem erősített információk szerint a dél-koreai és kínai nagykövetség egyaránt felszólította az itt élő, idegenvezetéssel foglalkozó állampolgárait, hogy egyelőre ne szervezzenek sétahajózást.

A dél-koreai médiumok jelenleg negatív színben tüntetik fel a mentést, a vizsgálat azonban még nem zajlott le, így korai megítélni, hogy a közeljövőben pontosan hogyan érinti majd a turizmust a hajókatasztrófa. Dr Kiss Róbert Richard szerint fontos, hogy minél előbb eljuttassák a megfelelő információkat a nemzetközi platformokra, hiszen a turisták, mielőtt úticélt választanak, tájékozódnak az adott városokról, a biztonság pedig kulcsfontosságú a legtöbb ember számára. A Budapestre érkező ázsiai turisták száma folyamatosan nő: a legutóbbi statisztikák szerint 200.000-en látogattak el a magyar fővárosba.