Bébifóka-szabadító akció

2019-05-13 13:06:00 Kail

hírkép

Éhező bébifókák tucatjait szabadították ki Kínában. A fiatal állatokat egy Isten háta mögötti farmon tartották a világtól elzárva.



Több tucat pettyes fókát engedtek szabadon Kínában. Az állatok most visszakerültek természetes élőhelyükre – oda, ahonnét hónapokkal ezelőtt csempészek hurcolták el őket egy Talien melletti elhagyatott farmra. Az állatcsempészek akváriumoknak, kereskedőknek és vendéglőknek árulták a kölyköket, mindegyik helyen attrakcióként adták el őket. Az ügyben eddig nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Az éhező kis fókák közül 39-et már nem tudtak megmenteni. Amikor februárban a rendőrök és az állatvédők rajtaütöttek a titkos telepen, a 61 túlélőt a környékbeli tengerbiológiai intézetekbe küldték.  A fókafiókák nagyon rossz állapotban voltak, főként azért, mert nem jutottak hozzá az anyatejhez, amivel koruknál fogva táplálkozniuk kellett volna.

Figyelmes és sikeres ápolás után az első csoportot április közepén engedték vissza a Talien-környéki vizekbe. A többieknek kicsit még várniuk kellett erre, de a hétvégén az utolsó 37 fókafióka is hazajutott a tengerbe. Mindegyikükre GPS került, így a kutatók nyomon követhetik a további sorsukat. A fókák egyébként védett állatok Kínában, aki egyet is elfog közülük, 10 év börtönnel számolhat.