Még négy napja van

2019-05-04 15:49:00 Kail

hírkép

A HTCC-nek (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) van egy kezdeményezése, melynek keretében afrikai országok művészeit mutatják be hazánk és más európai országok közönségének. Az első alkalommal a nigériai HTCC kirendeltség vezetője, Komolafe Omotunde segítségével 14 ottani festő 49 művét mutatják be a Margitszigeten, a Holdudvarban a HTCC Art Caféban. A tárlat május 7-ig látogatható.



A baráti hangulatú eseményen megjelent többek közt Nigéria nagykövetasszonya, dr. Eniola Olaitan Ajayi, Dél-Afrika nagykövete, Pieter Andries Vermeulen és Balogh Sándor, a  HTCC alapítója és vezetője, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke.

A megnyitó alkalmával adták át a magyarországi Baobab-díjakat is. Az Omotunde alapította kitüntetést azok a magyar és külföldi személyek kaphatják meg, akik sokat tettek hazánk és az afrikai kontinens kapcsolatainak erősítéséért. Az idei kitüntetettek közt volt Nigéria budapesti nagykövetasszonya, dr. Eniola Olaitan Ajayi, Susan Fajana-Thomas, aki a londoni Hackney Intézet kancellárja, az angol Pam Young, akinek bamakói alapítványát, a Village Venture-t a Bamako rally-k alkalmával az AHU több alkalommal adományokkal segítette. Díjat kapott Raymond Irambo, az AHU főtitkára és több Magyarországon élő afrikai - így a nigériai Henry Oyelele, a kenyai származású Moses Isaac Odhiambo, az ugandai Venance Wapokurwa és Mahatma Gandhi Közhasznú Egyesület vezetője, Gibril Deen, aki gambiai gyökerű. Szintén kitüntetést kapott Dr. Kármán Marianna Afrika-kutató.

Az esemény során a jó hangulatról hazánkban élő afrikai zenészek gondoskodtak.