Holttestek ezreit sodorta partra a dagály

2011-03-14 15:03:00 superadmin

hírkép

A földrengés és szökőár pusztítása, egy nukleáris katasztrófa esélye, gazdasági válság és halottak ezrei - ez a zord valóság, amivel a japánok szembesültek az első munkanapon. A tengerpartra több ezer holttestet sodort a dagály. Kevés a hullazsák, ekkora katasztrófára nem készültek fel a hatóságok.



Japánban a legtöbben a hamvasztás mellett döntenek. Egy krematórium naponta csak 18 hamvasztást tud elvégezni. Lassította a munkát az is, hogy a művelet előtt hatósági engedélyre volt szükség, ettől most eltekintett a kormány, hogy gyorsítsák a temetkezést. Egyelőre nem tudni, hogy hányan haltak meg, a kormány becslésekre nem vállalkozik.

Bizonytalan a sérült atomreaktorok sorsa is. A szakemberek szerint bármikor újabb robbanás lehetséges, hiszen a hűtörendszerek nem működnek. Ha ezen nem sikerül úrrá lenni, akkor nukleáris vészhelyzet alakulhat ki.

Az amerikai kormány mindenesetre visszarendelte a japán partoktól 160 km-re állomásozó Ronald Reagen repülőgéphordozót. Az óriáshajó műszerei egy hónap leforgása alatt észlelhető háttérsugárzást mértek alig néhány órán belül. A hadijármű segítségnyújtási céllal hajózott a térségbe.



A Ronald Reagen repülőgéphordozót visszarendelte az USA.