Szeretik az Elbphilharmonie koncertjeit

2019-05-01 10:38:00 Kovacs R.

hírkép

Alig két év alatt meghaladta a kétmilliót a hangversenylátogatók száma Hamburg új koncertpalotájában, és az Elbphilharmonie a következő évadban is világhírű előadókkal várja a vendégeket, bár nagytermének akusztikáját többen bírálják.



A nagyteremben rendezett koncertek gyakorlatilag mind teltházasak, de nem csak a zene miatt népszerű a 110 méter magas palota. Ezt jelzi, hogy az észak-németországi kikötővárosra panorámát nyitó - és ingyenesen látogatható - kilátóteraszt már tízmilliónál is többen keresték fel - mondta az Elbphilharmonie vezetője, Christoph Lieben-Seutter a 2019/20-as évad programját bemutató tájékoztatón a német sajtó keddi beszámolói szerint.

Az augusztus 7-én egy nyári fesztivállal kezdődő és az intézmény saját zenekara, az NDR Elbphilharmonie Orchester 2020. június 27-i koncertjével véget érő évadban csaknem 1250 rendezvényt tartanak, köztük 380 hangversenyt a nagyteremben, amelyben több tucat világhírű szimfonikus zenekar lép fel. A legtöbb nem is egyszer, a Bécsi Filharmonikusok például négy koncertet adnak, a Budapesti Fesztiválzenekarnak pedig két hangversenye lesz, mindkét alkalommal Fischer Iván vezényletével és Schiff András zongoraművész közreműködésével.

Az Elbphilharmonie sok további klasszikus zenei hírességet is felvonultat, Simon Rattle például a Londoni Szimfonikusok, Kirill Petrenko a Berlini Filharmonikusok, Michael Tilson Thomas a San Franciscó-i Szimfonikusok élén érkezik.

Azonban az Elbphilharmonie nagytermét nem csak dicsérik, akusztikájának minőségéről heves vita kezdődött, miután majdnem botrányba fulladt Jonas Kaufmann német operaénekes egy januári fellépése. Többen az előadás közben arra panaszkodtak, hogy nem hallják jól a művészt, aki azt mondta, hogy inkább a terem akusztikájáért felelős tervezőnél kellene reklamálni, és a hangverseny után bejelentette, hogy soha többé nem áll színpadra Hamburg új koncertpalotájában.

A sztártenor példáját követte a világ egyik leghíresebb karmestere, Riccardo Muti is, aki a napokban közölte, hogy törölte Hamburgot a Bécsi Filharmikusokkal és a Chicagói Filharmonikusokkal tervezett turnéja helyszínei közül. Az Elbphilharmonie "közepes, nem pocsékolom ott az időmet" - mondta a 77 éves olasz művész a Die Welt című lapnak.

A 2017 januárjában megnyitott koncertpalota az eredeti tervekhez képest hétéves késéssel és tízszer nagyobb költségvetéssel, 789 millió euró (nagyjából 250 milliárd forint) ráfordítással készült el. A 120 ezer négyzetméter területű épületben két koncertterem mellett egy 440 szobás szálloda, 45 luxuslakás, üzletek és egy több mint 500 férőhelyes parkoló is van. A belvárosi régi kikötőbe, a Császár rakpart Elbába nyúló végére tervezett épületet a folyó medrében létrehozott talapzatra emelték, mintegy 200 ezer tonnás súlyát 1745 betoncölöp tartja.