3D nyomtatással készült szívet mutattak be

2019-04-19 12:11:00 Ujvári

hírkép

3D nyomtatással, emberi szövetből készült szívet mutattak be Tel-Avivban. Ez a nyúlszív méretű szerv forradalmasíthatja a gyógyászatot - írja a Globoport.



Az izraeli Tel Aviv Egyetem tudósai a világon először hoztak létre emberi szövetekből egy miniatűr méretű emberi szívet. A kivitelezést 3D nyomtatóval vitték véghez és a végeredmény egy nyúlszív méretű szív lett, mely leginkább egy embrió szívére hasonlít. Ugyanúgy megtalálhatók benne a sejtek, kamrák és véredények, akár az eredeti szervben. A kutatás vezetője Tal Dvir professzor volt, aki munkatársaival hosszú időn keresztül dolgozott a projekten, a szerv nyomtatása azonban csak 3 órát vett igénybe. Erről az Advanced Science hasábjain számolnak be a tudósok.

Most a miniatűr szív sejtjeit arra tanítják a laboratóriumban, hogy kapcsolatba lépjenek egymással és úgy viselkedjenek, mint ahogy természetes körülmények között viselkednének, hogy a szív tökéletesen funkcionáljon. Ha az utómunka is sikeres lesz, a technológia hozzájárulhat a jövő gyógyászatának forradalmasításához. A szervnyomtatók elterjedésével rutineljárássá válhat a transzplantációkhoz a szervek előállítása, melyhez ha a páciens saját szöveteit használják, csökkenthetik a kilökődés veszélyét is. A professzor szerint ez akár 10 éven belül bekövetkezhet.