Dugódíj New Yorkban

2019-04-02 11:04:00 Kail

hírkép

Az Egyesült Államokban New Yorkban vezetnek be először dugódíjat, hogy ebből finanszírozzák az elavult metróhálózat felújítását.



A legnépesebb amerikai város közlekedési vállalata 15 milliárd dolláros bevételre számít a dugódíjból. Pontos összeget nem neveztek meg. Bizottság alakult, mely dönt erről: évszaktól és napszaktól függően más-más dugódíjat kell fizetni Manhattanben, ahol a 60. utca lesz a határ. Korábban a városi tanácsban azt javasolták, hogy autók esetében 12,, teherautóknál pedig 25 dollár legyen a dugódíj. Ezt különben már ma is kell fizetnie annak, aki taxival vagy bérautóval közlekedik Manhattanben. Most a dugódíj 2,75, de a jövőben mindenképp emelkedik.

New Yorkban a városlakók többsége nem tart autót, mert a közlekedés akkor rengeteg idejét venné el. Sokan metróznak, mások taxit használnak, illetve az Uber szolgáltatásait veszik igénybe. A metróhálózat a harmincas éveket idézi. A városatyák már tíz éve vitatkoznak azon, hogy miből lehetne felújítani. Michael Bloomberg polgármester javaslatát a múltban leszavazták. Bill di Blasio mostani polgármester sokáig ellenezte a dugódíjat, de most kapitulált, mert rájött arra: ennyi pénzt másképp nem tud a város szerezni a metróhálózat felújítására New Yorkban, az USA legnépesebb metropoliszában.