Mit csinálnak a felesleges élelmiszerrel?

2019-03-29 13:09:00 Kail

hírkép

Az élelmiszer-pazarlással úgy megy szembe a multi. hogy 5 kiló, egyébként kidobásra ítélt, szépséghibás zöldséget és gyümölcsöt ad majd egyelőre Nagy-Britanniában 600 forintnyi összegért.



A fejlett országok élelmiszer-pazarlása évről évre növekszik, egyes felmérések szerint az ételek harmada landol a kukákban a háztartásokban. A nagyáruházakban a szigorú minőségi előírások miatt sokszor az egyébként még fogyasztható, de szépséghibásnak ítélt termékeket is kidobják, naponta akár több tonnát. A jelenségre reagálva új akciót indít a Lidl az Egyesült Királyságban: a kidobásra ítélt, de egyébként még egészséges zöldségeket és gyümölcsöket újracsomagolják és 5 kilós dobozokban árusítják majd, mindössze 1.5 fontért (kb 560 forintért). Az el nem adott dobozokat pedig jótékonysági célból olyanoknak juttatják majd el, akiknek nem futja rá.

Ez egy tipikus win-win helyzet. "Too Good To Waste", azaz "Túl jó, hogy kárba menjen" a neve az akciónak, mely által sokezer háztartás juthat majd kedvezményes áron az élelmiszerekhez. A minőségre is odafigyelnek, minden zöldséget és gyümölcsöt megvizsgálnak majd a "frissességért felelős specialisták", hogy csak emberi fogyasztásra alkalmas étel kerüljön a csomagokba. Minden nap nyitástól délig lehet majd hozzájutni az akciós árukhoz szerte az Egyesült Királyságban, ahol évente 10.2 millió tonna - egyébként még fogyasztható - étel kerül a kukákba.