Az alvilágból került elő az ellopott Picasso

2019-03-26 13:48:00 Kail

hírkép

Húsz éve emelték el Dora Maar arcképét egy szaúdi milliárdos jachtjáról Antibes kikötőjében, a francia Riviérán. A festmény, mely Picasso egyik kedvesét ábrázolja, mindvégig a mester tulajdonában volt. Később az örökösök adták el, így került a szaúdi milliárdos jachtjára. 1999-ben lopták el onnan és már mindenki feladta a reményt, hogy valaha is előkerül.



Egyedül a holland Indiana Jones nem adta fel. Artur Brandot nevezik a műtárgyak Indiana Jonesának, mert már több értékes festménynek a nyomára akadt. Négy éve hallott először arról, hogy a holland alvilágban forog egy lopott Picasso kép. A kábítószer- vagy fegyverkereskedők arra használták az értékes képet, hogy letétbe helyezték, mint a nagy üzletek biztos garanciáját. "Legalább tízszer gazdát cserélt Dora Maar arcképe" - nyilatkozta a holland Indiana Jones a párizsi Le Monde-nak. Végül aztán két ismeretlen kopogtatott Arthur Brand ajtaján: azt szerették volna tudni, hogy mennyit ér a kép?

1938-ban festette meg kedvesét Pablo Picasso. Dora Maar /1881-1973/ különösen közel állt a szívéhez. Ezért nem adta el életében a képet. A húszéves kalandozás a holland alvilágban nem tett jót a festménynek. Most megpróbálják eredeti állapotába visszaállítani. Egy biztosító társaság fedezi a költségeket, de a nevét nem kívánja elárulni: hisz egyszer már elrabolták Dora Maar arcképét, mely húsz évvel később fekete szemetes zsákban került elő...