London - New York fél óra alatt

2019-03-22 09:13:00 Kail

hírkép

A légi közlekedés alig több, mint 10 év múlva teljesen megváltozhat, ha elindulnak az első, hiperszonikus repülőgépek és rakéták.



A Föld legtávolabbi pontjai között most hosszú repülőutak biztosítják az utazást, melyek akár 19 óráig is eltarthatnak. A jövő azonban közelebb van, mint gondolnánk. Már javában zajlik azoknak a repülőgépeknek a fejlesztése, melyek egyesítik a sugár- és rakétameghajtást, ezáltal pedig akár félórára is lerövidítik a hagyományos repülőjáratok utazási idejét. Kínában és Nagy-Britanniában is kísérleteznek a hiperszonikus technológiával, Elon Musk SpaceX projektje pedig szintén azt a célt tűzte ki célul, hogy az űrutazásokon kívül a bolygón belül is eljutattatja majd A-ból B-be az utasokat. A projektek 10-15 éven belül startolhatnak élesben is.

A hangsebesség sokszorosát elérő hiperszonikus repülőgépek és rakéták 30 ezer méternél is magasabban repülhetnek majd és a becslések szerint a London - New York távolságot a mostani 7 óra helyett 29 perc alatt, a New York - Peking közötti utat pedig a jelenlegi 13 óra helyett alig két óra alatt tehetik majd meg a járatok. Svájc legnagyobb bankjának, az UBS-nek a szakértői szerint ebben hatalmas lehetőség van. A kontinensek közti utazások esetében akár a 15 milliárd fontot is elérheti az iparág, míg az űrutazásoknál évi 2.3 milliárd font lehet a bevétel 2030-ig.