Szellemjárás a világ körül

2019-03-16 11:04:00 Kovacs R.

hírkép

Lássuk, hogy hova kell utaznunk Európán belül, ha egy kis borzongásra vágyunk!



Kalandozásunkat ezúttal Németországban kezdjük meg. A Wolfsegg-kastély Bajorország egyik legszebb nevezetessége. Ám sokan nem azért jönnek ide, hogy az egykorvolt építőmesterek mesés munkáját csodálják, hanem, hogy találkozzanak a „fehér asszony” néven ismert jelenéssel. A falak közt bolyongó rémalak a legendák szerint nem más, mint a felszarvazott férje, Ulrich lovag által meggyilkolt Klara Von Helfenstein.

Az Olaszországban található Poveglia szigete látszólag idillibb hely nem is lehetne. De mivel előbb hosszú időn keresztül a gyaníthatóan pestisben szenvedők karanténzónájaként szolgált, majd 1922 és 1968 között egy, a mendemondák szerint hírhedten kegyetlen doktor vezette elmegyógyintézet működött itt, csöppet sem meglepő, hogy egymást érik a bizarrabbnál bizarrabb beszámolók. Beszédes, hogy néphiedelmek szerint a rossz emlékű orvossal is megkínzott páciensei szellemei végeztek.

A borongós-esős Angliában jóformán még egy nagyobbacska kerti fészer esetében is elvárás, hogy saját kísértete legyen, így nem csoda, hogy errefelé komoly verseny van az elátkozott helyek között. Azt, hogy melyik viszi a prímet, nem tudni, de a Wotton-under-Edge-ben található, 1145-ben épített Ancient Ram Inn esélyesen felférne a dobogóra. A kínálat igen bő: a számos a természetfelettivel foglalkozó tévéműsorban feltűnt szállóban gyermekek lidércárnyai mellett incubust, azaz fiatal szűzlányokra vadászó, pajzán démont is láttak. Aligha véletlen, hogy ha hinni lehet a pletykáknak, több vendég is eszelősen sikoltozva, az ablakon át menekülve távozott az évek során.

Végül, képzeletbeli barangolásunk aligha lenne teljes egy magyar különlegesség nélkül. A nevével ellentétben a félszigetek közé tartozó Boszorkánysziget méltán érdemelte ki kétes hírnevét. 1728-ban a sorozatos természeti csapások mögött ördögi erők mesterkedését látó helyiek nem kevesebb, mint tizenkét, bűbájossággal vádolt ártatlant végeztek ki. A máglyán megégetettek között egyszerű bábaasszony épp úgy volt, mint korábban köztiszteletben álló, ám vagyona miatt sokak által irigyelt, magát egyszerű juhászból főbíróvá felküzdő, jeles férfiú. Ennek tükrében nem csoda, hogy egyesek szerint a babonaságból-irigységből halálra ítéltek lelkei nem tudnak nyugodni.

Forrás: középsuli.hu/ G.K.