Legyen munkaszüneti nap a Nőnap

2019-03-09 09:36:00 Ujvári

hírkép

Németország 16 tartománya közül elsőként a főváros döntött úgy, hogy munkaszüneti nappá változtatja március nyolcadikát. A családügyi miniszter még csütörtökön nyilatkozott arról, hogy sokat kell még tenni azért, hogy a nők egyenjogúsága teljes mértékben megvalósuljon Németországban - írja a Globoport.



Az 1910-ben Koppenhágában megrendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin hirdette meg először a nemzetközi Nőnapot. Németországban a szociáldemokraták és a kommunisták képviselték a leghatározottabban a női egyenjogúságot, ezért az egykori NSZK-ban gyanakodva kezelték az egész nőnapi akció sorozatot – emlékeztet a Deutsche Welle közszolgálati portál. Clara Zetkin a szociáldemokraták nevében hirdette meg a nőnapot, később pedig a bolsevik Alekszandra Kollontaj asszony vezette azt be a Szovjetunióban. Emiatt nyugaton mindenütt gyanakvás kísérte március nyolcadikát, de ma már ennek vége.

Berlinben a Nőnap immár munkaszüneti nap. A többi német tartományban is fennáll ennek lehetősége hiszen a Reichstag megszavazta ezt. Egyelőre azonban csak Berlinben vezették be a gyakorlatban is, hogy a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap legyen, ahogy azt Clara Zetkin több mint száz éve a német szociáldemokraták nevében javasolta. Az utcákon több ezren tüntetnek ma a női egyenjogúságért. Franziska Giffey családügyi miniszter látványos gesztussal ünnepelte a Nőnapot: kukásnak öltözött. Ezzel azt akarta bizonyítani, hogy a szebbik nem az élet minden területén megállja a helyét.