Pénzt szimatoló kutyákat is alkalmaznak

2019-03-01 15:00:00 Ujvári

hírkép

Németországban 10 ezer euró készpénzt engedélyez a törvény – ennyit lehet átvinni a határon. Sokan kívánják áthágni ezt a szabályt, de nem számolnak azzal, hogy a határőrség immár pénzt szimatoló kutyákat is alkalmaz - írja a Globoport.



A kétéves Luke-t pontosan ezért vette fel a határőrség. Míg kollégáinak többségét a kábítószerek kiszimatolására képezték ki, Luke a készpénzre koncentrál. No, nem a forintra. Csakis euróra, dollárra vagy fontra reagál. De arra remekül. Több hónapos kiképzés után Düsseldorfban állt munkába a határőrség új négylábú munkatársa, aki máris kiváló eredményekkel büszkélkedhet: három hónap alatt háromnegyed millió eurót szimatolt ki. Pontosabban sokkal többet. Ugyanis Luke csak a pénz szagát érzi meg, de számolni nem tud. Vagyis gyakran “elfog” olyan utasokat is, akiknek a zsebében vagy a kézi poggyászában csak legális pénz lapul.

A német határőrség mindenesetre nagyon meg van elégedve Luke-al, aki Düsseldorfban teljesít szolgálatot. A többi reptéren is alkalmazni fognak pénzt szimatoló kutyákat. Az Európai Központi Bank ugyan kivonta a forgalomból az ötszáz eurós bankjegyet, de ennek ellenére meglepően sokan kívánnak több mint tízezer eurót átcsempészni a határon. Luke azonban éber és a határőrség négylábú munkatársát nem könnyű átverni: rövid pályafutása alatt több, mint egy tucat pénzcsempészt buktatott le a repülőtéren Düsseldorfban – írja a Deutsche Welle közszolgálati portál.