Több mint félmillió dollár minden börtönévért

2019-02-26 15:08:00 Kail

hírkép

1978-ban életfogytiglanra ítélte a bíróság Kaliforniában a haditengerészet egykori katonáját egy anya és négyéves gyermeke meggyilkolásáért. Craig Coley, aki maga látta el a védelmét a bíróság előtt, folyamatosan hangoztatta az ártatlanságát.



A lakásában azonban találtak egy véres törülközőt és egy gyerekpólót. Ezeknek a bizonyítékoknak az alapján az ügyész halálbüntetést kért ellene a per során. A bíróság végül letöltendő életfogytiglanra ítélte a most 71 éves férfit, aki a büntetéséből le is ült 39 évet. A fellebbezések hatására a helyi ügyészség újraindította a nyomozást és kiderült: a rendőrség tévedett, mert sem a törülközőn, sem pedig a gyerekpólón nem volt megtalálható a DNS-nyoma. A döntő bizonyíték tehát nem bizonyított semmit! Brown kormányzó elrendelte Craig Coley szabadon bocsátását. Kalifornia állam 2 millió dollárt adott neki kártérítésképpen.

39 évért csak kétmillió dollár? Az ártatlanul elítélt Craig Coley kevesellte a kártérítést. Minthogy már volt pénze, jó ügyvédeket fogadott és szövetségi pert indított. Vagyis sanyarú sorsáért nemcsak Kalifornia államot, hanem az Egyesült Államokat tette felelőssé. A jogállam, ha lassan is, de működésbe lépett. Az ártatlanul 39 évet börtönben töltött férfinek 21 millió dolláros kártérítést ítélt meg a szövetségi bíróság. Így a 71 éves elítélt gazdag emberként kezdheti újra az életét 39, börtönben töltött év után.