Kihaltnak hitt óriásméhet találtak

2019-02-23 15:06:00 Farmosi Nóra

hírkép

Utoljára több, mint 30 éve láttak egyet a ritka fajból. A mostani talán nem az egyedüli, ami még rejtőzködik a dzsungelben - remélik a tudósok.



Az elmúlt napokban a Galápagos-szigeteken talált óriás teknősbéka után újabb fajról derült ki, hogy a tudományos feltételezés ellenére mégsem halt ki. A háziméhnél négyszer nagyobb óriásméh (Mehachile pluto) nőstény példányát fedezték fel ausztrál és amerikai biológusok egy termeszvárban Észak-Maluku tartományban, Indonéziában. A becslések szerint körülbelül 6.35 centiméteres szárnyszélességű, szarvasbogárhoz hasonló állkapcsú méhfajt utoljára több évtizede látták.

"Abszolút lélegzetelállító volt látni a rovarok "repülő bulldogját". Korábban azt hittük, már nem is létezik, most pedig igazi bizonyítékunk van rá, hogy él. Előttünk volt a vadonban, láttuk, hogy milyen gyönyörű és hatalmas a valóságban, hallottuk a hangját, ahogy zümmögtette hatalmas szárnyait, miközben elrepült a fejem mellett. Egyszerűen hihetetlen volt" - áradozott a rovart lefényképező Clay Bolt rovarfotós. A Newsweeknek azt mondta, hogy az elmúlt csaknem 40 évben a méh lényegében rejtőzködött.

Az 1858 óta ismert indonéz óriásméhet először Alfred Russel Wallace brit felfedező és természettudós az indonéziai Bacan-szigeteken látta, melyek a Malaku-szigetcsoporthoz tartoznak. Az angol nyelvterületeken ezért Wallace-féle óriásméhnek is hívják a fajt. Ezt követően 1981-ben egy amerikai entomológus figyelte meg őket, most pedig az ausztrál-amerikai kutatócsoportnak volt szerencséje. Így újra feléledt a remény, hogy a nőstényen kívül még több egyed is rejtőzködhet az indonéz térség erdőiben.

Fotó: claybolt.com