Mi volt Lady Churchill és a királynő közt?

2019-02-21 15:05:00 Kail

hírkép

Oscar-esélyes filmet forgatott Anna királynő udvaráról Jorgosz Lantimosz. A film szerint Sarah Churchill kulcsszerepet játszott Anna királynő udvarában a 18. század elején.



Ki volt valójában Sarah Churchill, akit a filmben Rachel Weisz alakít? Ophelia Field könyvet adott ki a brit miniszterelnök őséről, akiről Winston Churchill az egyik lányát is elnevezte.

A Churchill házaspár kulcsszerepet játszott az udvarban. John Churchill volt a királynő hadseregének főparancsnoka, nagyon fontos csatákat nyert meg Angliának. Ezért kapta meg a Marlborough hercege címet. Neje, Sarah Churchill már akkor Anna királynő barátnője volt, amikor a fiatal lány csak készülődött a trónra lépésre. Évtizedes barátság állt fenn közöttük. Volt-e szexuális kapcsolat is? Ezt mind a mai napig nem tudjuk - nyilatkozta az írónő a párizsi Le Figarónak. Az biztos, hogy Anna királynő érdeklődött a saját neme iránt is. Ez vezetett azután kenyértörésre közte és Sarah Churchill között.

48 évesen Sarah Churchillt kettős csapás érte. Férje, John Churchill megcsalta egy színésznővel. Egyidejűleg Anna királynő kezdte előnybe részesíteni Abigailt, az egyik fiatalabb udvarhölgyet. Sarah Churchill rosszul viselte a kettős csapást: dührohamaival sokat ártott maga és férje karrierjének. Azt viszont elérte, hogy Anna királynőt eláztatta a külvilág és az utókor előtt. Nyíltan beszélt és írt arról, hogy Anna királynő gyenge és határozatképtelen - mesélte Anna királynő udvaráról Ophelia Field, aki könyvet adott ki Churchill miniszterelnök nevezetes őséről, aki kulcsszerepet játszott Anna királynő udvarában a 18. század elején Nagy-Britanniában.