Szlovák államfőválasztás - magyar visszalépés

2019-02-19 16:46:00 j.protic

hírkép

A szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) államfőjelöltje kedden rendkivüli sajtóértekezleten Pozsonyban bejelentette, hogy nem indul a szlovákiai elnökválasztáson. Menyhárt József a felmérések által legerősebbnek tartott ellenzéki jelölt, Robert Mistrík javára lépett vissza.



Az MKP elnöke a párt Országos Tanácsa (OT) által megerősített döntését a "közös felelősségvállalás szükségességével", valamint azzal indokolta, fennáll a veszélye annak, hogy a márciusi államfőválasztás második fordulójába nem jutna "jobboldali, demokratikus" jelölt.

Az MKP politikusa egyúttal felszólította a többi "jobboldali demokratikus" jelöltet, hogy értékeljék át jelöltségükkel kapcsolatos álláspontjukat. A magyar választókat pedig arra kérte, a voksoláskor álljanak ki Robert Mistrík mellett. Feltünő volt, hogy a szintén induló Bugár Béla nevét nem emlitette az MKP elnöke.A legutóbbi elnökválasztáson Bárdos Gyula tisztességes eredményt ért el, megszerezte a voksok több mint 5 százalékát, hasonló eredményt érhet el Bugár Béla is, igaz ő a szlovák választók egy részének támogatását is élvezi.