Jó üzlet az influenza

2011-03-06 18:03:00 szorenyi.p

hírkép

Hivatalosan is lecsengőben Magyarországon a influenza-járvány. Máris elkészültek az első gazdasági adatok. A Nielsen piackutató vállalat felmérése szerint az őszi-téli szezonban 19%-kal nőtt a patikák bevétele, az előző év bevételéhez képest.



A legkelendőbb termékek azok a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények, amelyek a torokfájást, lázat, meghűlést csillapítják, ezekkel 13 milliárdot meghaladó forgalmat értek el a múlt évben a gyógyszertárak.

Még mindig toronymagasan vezetnek a fogyasztási mutató tekintetében az általános megfázás elleni készítmények a maguk 42%-ával, ezt követik a torokfertőtlenítők 40%-kal, majd a köptetők 31%-kal és végül a köhögéscsillapítók 5%-kal.

Piacrészesedési arányok is változtak a kiszerelések függvényében, 42%-os piacrésszel a tabletták vezetnek, majd a por alapú készítmények a maguk 25%-ával, ezeket követi a szirup 18%-ban, holtversenyben van a folyadék és granulátum 6-6%-kal. A vény nélkül kapható termékeknél a következőképpen alakul a sorrend: szirup 43%, tabletta és folyadék 23-23%, por 11%, kapszula 2%.

 



A gyógyszertudomány azon alapul, hogy szórakoztatja a pácienst, míg a természet meggyógyítja a betegséget - Voltaire