Már nő a hitelállomány az OTP-nél

2011-03-04 16:03:00 V.J.

hírkép

A hazai személyi htelállomány közel 50%-t nyújtja az OTP. Miközben a cég adózótt nyeresége 22%-al volt kevesebb, mint 2009-ben, már vannak bíztató jelek, melyek a pénzügyi folyamatok pozitív változását jelezhetik.



AZ OTP Bank a szokásos sajtótájékoztatón ismeretette a cégcsoport tavalyi eredményeit. A számokból kiderül, hogy a bár a nyereségcsökkenés Magyarországon elérte a 44%-ot, a bankcsoport egésze a körülményekhez képest nem teljesített rosszul.

Az OTP a nemzetközi szakértők vizsgálatai szerint ma a második legstabilabb bank Európában a tőkemegfelelése a háromszorosa a szabályokban rögzítet minimumnak. Mindez akkor, amikor a köckázati költségek 71 milliárd forintról 114 milliárd forintra nőttek. 

A kedvezőtlen hazai körülényeket - melyeket a bankadó is nehezített - a cég ukrán és orosz bankjainak eredményei javították. A bankcsoportnál kedvező várakozásokkal tekintenek a 2011-es év elé. Remények szerint a konszolidált hitelállomány avaly harmadik negyedévben indult növekedése folytatódik és nagy lehetőséget lát a bankvezetés a magyar mezőgazdasági és kisvállalkozási szegmens kiemelt finanszírozásában is melynek szervezeti kereteit az újonan létrehozott Ingatlan, KIsvállalkozási és Agrár Diviízió adja.

Kérdésre válaszolva Bencsik László vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy idén is terveznek  osztalékfizetést, de csak módjával.