Mátyás király mesében és tortában

2018-10-01 15:28:00 Kail

hírkép

A Magyar Népmese Napját idén is nagy sikerrel ünnepelték a gyerekek, akik több legendát is a színpadra varázsoltak.



A népmese napját először 2005. szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulóján rendezték meg. Azóta pedig minden évben nagy siker övezi országszerte a rendezvényt. A fővárosban idén a Várkert Bazárban gyűltek össze kicsik és nagyok, hogy együtt ünnepelhessék a magyar népmeséket. A Mátyás király-emlékév kapcsán bemutatták a Pennaforgatók Mátyás király udvarában című kiállítást is, amely fiatal művészek színes illusztrációin eleveníti fel a Mátyás király-korabeli népmesék és legendák világát.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója megnyitó beszédében elmondta: a Magyarság Háza évek óta a Székelyföldi Legendáriummal közösen szervezi meg ezt a napot, vendégül látva azt a közel 100 külhoni magyar gyereket, fellépőt, akik a nap főszereplői is Hármasfaluból, Csíkfalváról, Csíkcsicsóból, Székelyudvarhelyről és környékéről.

Az említett települések képviseletében a gyerekek Csókfalva, Nyárádmagyaros, Telekfalva mellett a Maros és az Olt folyók legendáit mutatták be a közönségnek. A programok között a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság lovagi tornáján az íjászatot ismerhették meg, társasjátékokat is kipróbálhattak és a Mathias Rex tortát is megkóstolhatták a látogatók.