Ha nem akar autót látni nyaralás közben

2018-09-20 11:36:00 Kail

hírkép

Kristálytiszta levegő, azúrkék tenger és tökéletes nyugalom forgalom nélkül - a világ minden tájáról.



Szerencsére vannak még olyan szigetek a világon, ahol figyelnek a természetre. Olyan helyszíneket mutatunk be, ahol ahelyett, hogy az irányítást átadták volna a tömegturizmusnak és a nagy beruházásoknak, inkább olyan intézkedéseket hoztak, amelyekkel megőrizhetik a természeti értékeket, a helyi kultúrát és a nyugalmat – ennek részeként pedig az autókat is kitiltották.

Lamu, Kenya

A Kenya északkeleti partjaihoz közel eső Lamu-szigeten autók helyett gyalog vagy szamárháton közlekednek a helyiek, akik már a 12. század óta halászatból és kereskedelemből élnek. Ehhez jött a turizmus, a sziget fehér homokos tengerpartjai és a különleges gasztronómia ugyanis mágnesként vonzzák a turistákat. A lenyűgöző természeti adottságok mellett a helyi kultúra is rendkívül sokszínű, a szűk utcákat járva igazi időutazásban lehet részük az odalátogatóknak. Az azonos nevű Lamu városa megkapta az UNESCO világörökségi státuszt 2001-ben, a legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt szuahéli településként Kelet-Afrikában.

Hydra, Görögország

Pablo Picasso egyik kedvenc szigetén szintén a szamár a legkedveltebb közlekedési eszköz, az autókat ugyanis kitiltották. Hydra történelmileg is jelentős helyszín, hiszen már a kőkorszaktól lakott település és gazdasági csomópontként fontos szerepet töltött be az ókorban is. Mivel közel fekszik Athénhoz, hajóval könnyen megközelíthető és máig ez az egyik legnépszerűbb görög sziget: lelassult életritmussal, kristálytiszta levegővel és meseszép épületekkel.

Šćedro, Horvátország

Hvar és Korcula között fekszik Horvátország egyik legszebb, autómentes szigete, ahol nincs vezetékes áram és vezetékes víz sem és néhány helyi halászon kívül más nem is él ott. Ők két tengeröbölben, Mosterben és Veli Poratban építették fel házaikat és télen sem költöznek át máshová, amikor az időjárás zordabbra fordul. Mosterben egy dominikánus kolostor romja az egyik legfőbb látványosság, a gyönyörű, érintetlen természeten kívül. Bár helyi lakosból alig van néhány, a nyári időszakban több étterem is üzemel Šćedrón, ahová a szomszédos Zavalából bérelt motorcsónakokkal lehet átjutni. Kis mérete ellenére 10 órába telik körüljárni.