Ahol Sába királynője partra szállt

2011-02-26 00:02:00 szorenyi.p

hírkép

A leghíresebb izraeli üdülő település Eilat. Túl nagy választék persze nincsen, a Vörös-tenger kicsiny északi partján Egyiptom, Izrael és Jordánia is osztozik. A Világszám ide viszi el szombaton az Inforádió hallgatóit.



Az Akabai-öböl partjára gyönyörű szállodákat építettek. A víz tiszta, bár a homok kicsit barnásfekete, de azért a természetben nem fogtok csalódni. Búvárkodásra kiváló a terep, kis csónakokkal utazhattok a zátonyokhoz. A legérdekesebb látnivaló a tenger alatti obszervatórium. Ennek az a lényege, hogy merülés nélkül láthatjátok a Vörös-tenger élővilágát, a halaktól kezdve a teknősökön át a cápákig.

A legenda szerint a mai Eilatnál szállt partra Sába királynője, amikor felkereste Salamon királyt. Eilatból érdemes kirándulni a misztikus Negev-sivatagba. Timna mellett Salamon király egykori rézbányái húzódnak, a bejáratot óriási vörös oszlopok jelzik.

Eilat szomszédvárosa a jordániai Akaba. Itt is modern szállodák sorakoznka és van óváros is, ahol, ha az ember helyi étteremben vacsorázik, akkor szinte biztos a másnapi komoly hasmenés. Mindezért a csodálatos tenger kárpótol akár a jordán, akár az izraeli partszakaszon.



Világszám minden szombaton 10 órakor az Inforádióban.