Nyers művészet lélektükrökben

2018-09-13 16:00:00 Kail

hírkép

A pécsi gyermekotthonban és lakásotthonban tevékenykedő Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület (CSKSE) művészetterápiás munkáit mutatja be az a kiállítás amely Lélektükrök címmel nyílt a Budapest Art Brut Galériában. Az art brut szó szerint a nyers művészet képviselőit jelenti -  olyan alkotókat,akik nem tanultak képzőművészetet, hanem a lelkük mélyéből alkotnak. Ezt a módszert terápiás céllal is alkalmazzák.



Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a kiállítást megnyitó beszédében kiemelte:a hányatott sorsú gyerekek nem kapják meg az érzelmileg egészséges környezetet, ami ahhoz kell, hogy kiegyensúlyozott személyiséggé fejlődjenek. Ezért van szükség olyan készségek kialakítására, amelyek ezt meg tudják teremteni.A rajzokon a fiatalok szorongásai, hányattatásaik, érzelemviláguk jelenik meg.

Simon Lajos pszichiáter, egyetemi docens köszöntőjében elmondta: az 1989-ben alapított CSKSE gyermekek és fiatalok számára folytat képzőművészeti terápiát és tehetséggondozást.A Galéria és az CSKSE céljai hasonlóak: a lelki problémákból, feszültségekből eredő művészeti értékek létrehozása.

A kiállítás képeit alkotó gyerekek hátrányos helyzetből indultak. A CSKSE vezetője, Platthy István művészetterapeuta, rajztanár által kidolgozott fejlesztőprogram alkalmas arra, hogy felszabadítsa a gyerekek fantáziáját, kreatív látásmódját, melynek kézzel fogható bizonyítékai az itt bemutatott alkotások.