A LED sem környezetbarát

2011-02-25 10:02:00 V.J.

hírkép

Egyre több helyen alkalmazzák a LED-technológiát. Televíziók, lámpák, autók hírdetik, hogy a legkorszerűbb világítási forma mennyire környezetbarát. Pedig lehet, hogy mégsem...



 

A világító diódákat, ismertebb nevükön LED-eket (light-emitting diode),  általában a hagyományos égők biztonságos és környezetbarát alternatíváiként hirdetik. Használják is őket szinte mindenhol.

Egy némrég végzett vizsgálat szerint viszont olmot, arzént és más veszélyes anyagokat tartalmazhatnak.A Kaliforniai Egyetem  kutatói különböző színű LED-es karácsonyfaégőket, közlekedési lámpákat, valamint autók fényszóróit és féklámpáit vizsgálták. Kiderült: még a szín sem mindegy!

Az eredmények szerint a legtöbb potenciálisan veszélyes anyagot (rezet, vasat, nikkelt, ólmot, arzént és ezüstöt) a nagy fényerejű LED-ek, valamint a kis fényerejű, piros fényű égők tartalmazták - utóbbiak a megengedettnél akár nyolcszor több ólmot. A legkevesebb toxikus anyagot a fehér LED-ek tartalmazták.

Persze egyetlen égő összetörése és a felszabaduló füst belélegzése nem okoz feltétlenül rákot, de hatása hozzáadódik más karcinogénekéhez. Súlyos balesetet okozhat, ha a kisgyerekek a színes - és állítólag édeskés ízű - égőket cukorkának nézik.

A tudósok azt tanácsolják, ha valaki otthonában összetör egy LED-et, a törmeléket ne a hétköznapokban is használt seprűvel seperje fel, és viseljen kesztyűt és maszkot, valamint védő felszerelés viselését javasolják azoknak is, akiknek az autóbalesetekben keletkező törmeléket vagy az összetört közlekedési lámpák darabjait kell feltakarítaniuk.

FOntos probléma, hogy a LED-ek jelenleg nem minősülnek toxikusnak, és a hagyományos szeméttelepre kerülnek, holott veszélyes hulladékként kéne kezelni őket.