Magyar falu Törökországban

2011-02-25 07:02:00 szorenyi.p

hírkép

Antalyatól alig 40 kilométerre található egy falu. Madzsarcöynek hívják. A legenda szerint itt magyarok élnek. Nemrég székelykaput állítottak a településen. A helyiek nagyon büszkék a vélt magyar ősökre.



A világon több olyan település található, amelyen magyarok vagy legalábbis magyar ősökkel rendelkező emberek élnek. Főleg a Balkánon, hiszen a török időkban nagyon sok magyart hurcolhattak az akkori Oszmán Birodalom területére. Persze voltak olyanok is, akik önként mentek félve a Habsburg megtorlástól. Az egyik ilyen hely Madzsarcöy.

A török falu neve: Magyarfalu. A községben él a legenda, hogy magyar ősökkel rendelkeznek. Nemrég egy romániai székely csoport kaput akart állítani a faluban. A helyiek nagyon örültek ennek, amivel a testvériséget fejezték volna ki. Bár a székelyek a temetőnél tervezték a kaput, a helyiek ragaszkodtak a főtérhez.

Az nem egyértelmű, hogy miképpen kerültek ide a magyarok. Több elképzelés van. Lehet, hogy rabszolgatelep volt itt, mások szerint a Rákóczi szabadságharc után jöttek ide a bujdosók. A török sajtó szerint olyan magyarokról van szó, akik a lengyel szabadságharc után menekültek ide. Egy biztos, a magyar turistáknak érdemes felkeresniük Macarköy, azaz Madzsarcöyt.

 



Világszám minden pénteken 18.30-kor az Inforádióban.