Hajnalig buliztak a Champs Élysées-n

2018-07-16 09:50:00 Kail

hírkép

Hatalmas tömeg ünnepelte Párizsban a válogatott moszkvai győzelmét. A Champs-Élysées-t lezárták, hogy az emberek szabadon örüljenek a 4-2-es sikernek és a világbajnoki címnek.




Húsz évvel ezelőtt, amikor Franciaország először nyert futball-világbajnokságot, hasonló népünnepély volt Párizsban és természetesen vidéken is.

Amiben különbség volt, az az, hogy ezúttal nyolc helyszínről kisebb-nagyobb incidenseket is jelzett a rendőrség. Az elmúlt években az iszlamista merényletek miatt kiéleződött az ellentét a népes muzulmán kisebbség és a franciák egy része között. Ezért a világbajnokság megnyerése fontos politikai üzenet is volt: a különböző bőrszínű és vallású játékosok együtt küzdöttek és nyertek Oroszországban. Ahol természetesen ott volt Macron köztársasági elnök is, aki nemcsak a francia csapatnak gratulált, hanem a horvátoknak is, akik nagy csatában maradtak alul. Franciaországban hétfőn is folytatódik a népünnepély, éppúgy, mint 1998-ban, amikor az Algériából származó Zinedine Zidane vezérletével nyert világbajnoki címet a francia válogatott.