Csoda Thaiföldön

2018-07-02 19:26:00 Kail

hírkép

Kilenc nap telt el azóta, hogy eltűntek. A hozzátartozók akkor azt mondták: egy hétig él a remény. Most mégis élve találták meg mind a 12 fiatal focistát és edzőjüket.



Mindannyian jól vannak - mondta újságíróknak a terület kormányzója. A Tham Luang barlangokban nagyon sokan kutattak utánuk az elmúlt 9 napban. Végül a tengerészgyalogosok különleges erői találták meg őket. De a missziónak még koránt sincs vége, most újabb kihívás jön: ki kell menteni őket az emelkedő vízből és egyre mélyebb iszapból - írja a BBC honlapja.

A 11 és 16 év közötti fiúknak június 23-án veszett nyomuk: edzőjükkel barlangtúrára indultak. Kerékpárjaik mindmáig ott sorakoznak a barlang bejáratánál. A felkutatásukra bevetettek mindent: drónokat, kutyákat, fúrókat. Abban bíztak, hogy a fiúk az egyik barlang kiszögellésében találtak menedéket a korán jött monszun miatt emelkedő víztől, de végül onnét 400 méterre bukkantak rájuk.

A fiúk egy focicsapat, a Vaddisznók tagjai. 25 éves edzőjük nem először vitte kirándulni őket. Két évvel ezelőtt már ebben a barlangban is jártak. A klub vezető edzője mindvégig bízott abban, hogy megtalálják őket. Azt mondta, a fiúk nem hagynak senkit magára, vigyáznak egymásra.

Ahhoz, hogy ki tudják hozni a csapatot a barlangokból, ki kell szivattyúzni a vizet. Közben orvosokat és nővéreket küldenek be, hogy megvizsgálják őket. Ha úgy találják, hogy elég erősek a mozgáshoz, ki is hozzák őket - mondja a kormányzó. Addig viselik a gondjukat, amíg vissza nem térhetnek az iskolába.

A thaiföldi mentőakcióban több mint ezren vettek részt, köztük kínai, mianmari, laoszi, ausztrál és amerikai csapatok is.