Óvatosan vezessenek!

2018-05-07 09:00:00 Kovacs R.

hírkép

A kora nyári időszakban megszaporodhatnak a sündisznók az utakon, az állatvédők kérik az autósokat, hogy körültekintőbbek legyenek.

 

 



A sünik éjszaka vadásznak, ilyenkor még nehezebb észrevenni őket, amikor az úttestre tévednek. És sokszor már túl késő. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői arra kérik az autóvezetőket, hogy a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetve, az útra tévedő állatokra ilyenkor fokozottabban ügyeljenek. Megfelelő sebesség választással a legtöbb gázolás elkerülhető lehetne.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője sündisznó mentéshez a következőket javasolja: ha vezetés közben az úttesten sünit látunk, úgy körültekintően álljunk le és a forgalom által használt területről tegyük az út szélére a sünt. Ne vigyük túl messzire, mert előfordulhat, hogy megmentett állat épp a kicsinyeinek kutatja botorkálás közben az élelmet, ebben az esetben a kicsinyei is valahol a közelben lehetnek. A legtöbb természetben élő sün erősen bolhás, tüskéi szúrnak, gépjárműbe tenni, hazavinni nem javasolt. A süni úttestről történő leemeléshez használjunk újságpapírt, rongyot.

Mindennapi apró tetteink is hozzájárulhatnak a környezetünk védelméhez. Világunkat mi magunk alakítjuk, ez az eszme vezérelje tetteinket a természet értékeinek megóvása kapcsán is

– fogalmazott.

A sündisznó egyébként védett állat, így az úttesten pusztuló egyedek eszmei értéke sem elhanyagolandó.

 

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület