Ha ide utazik, mindenki jól jár

2018-04-19 11:30:00 Kail

hírkép

Mára sikerült visszapótolni Kárpátalján a rossz biztonság, a kelet-ukrajnai háborús helyzet miatt 2016 előtt elmaradt turistákat. Nagy sikerük van a magyar kormányzati támogatással indított utaknak - mondta el újságíróknak Grezsa István kormánybiztos.



Ma már teljesen biztonságos egy ilyen kirándulás. Ezt sokan tudják is, egymás után jelentkeznek a nyugdíjas és egyházi közösségek, tantestületek, családszervezetek a Rákóczi Szövetség és a Kárpátaljáért felelős kormánybiztos együttműködésével szervezett utakra. Az elmúlt két évben már 10 ezren utaztak így, az év végéig pedig 150 újabb csoport 6.000 tagja indul útnak - a költségekből minden csoport esetében 200 ezer forintot vállal át a Kárpátaljai Utazási Program keretében a kormány. A sikerre tekintettel a keretösszeget az idén 25-ről 30 millió forintra emelték. A pályázati kiírást és a sikeres pályázók névsorát a Rákóczi Szövetség honlapján érhetjük el.

Kárpátalja gyönyörű - mondja a kormánybiztos. Festői tájak, történelmi és kulturális emlékek várják az utazót. De nemcsak az anyaországi turisták járnak jól: útjaikkal a falusi turizmus részvevőinek megélhetését is segítik. Az elmúlt két évben, a program meghirdetése óta 80-90 millió forintot hagytak Kárpátalján a magyar turisták. Ezzel elősegítették a gazdasági stabilitást, azt a célt, hogy a szülőföldjükön boldogulhassanak a határon túli magyarok - hívta fel a figyelmet Grezsa István. Az anyaországi turistákat pedig az ukrajnaiak is követik Kárpátaljára: az utóbbi időben fellendült a belföldi turizmus is.