A füsttől kicsi marad a gyerek

2011-02-20 07:02:00 szorenyi.p

hírkép

A szénfűtés már a születés után érezteti negatív hatását azok gyermekeinél, akik családjában az anya terhessége idején így fütöttek. Kisebb súllyal jönnek a világra a babák és gyerekkorban gyakrabban kapnak el betegségeket, főleg az általános iskolás éveket megelőző fejlődési szakaszban.



3 éves korukban átlagosan 1,3cm-rel alacsonyabbak kortársaiknál, nagyobb eséllyel alakulnak ki náluk felsőlégúti- és tödőgyulladásos megbetegedések.

A prágai kísérlettel foglalkozó gyógyászat munkatársa Radim Sram, Miroslav Dostallal, kollégájával gyűjtött adatokat a tanulmányhoz. Csehországban élő 1994 és 1998 között született gyerekeket vettek a megfigyelés alanyaiként, akik az iparvidéken Teplicén nőttek fel. Bebizonyosodott, hogy olyan káros égéstermékek kerülnek a levegőbe, mint a policiklikus aromás szénhidrogének, melyek az égetés során, amik később a tüdőbe ragadva induktorai lehetnek a rákos megbetegedéseknek.

Főként az elmaradottabb országokban használják fűtőeszköznek a szilárd anyagokat, legtöbbször szemetet is. A szemétdíj emelésével pedig ez a jelenség csak fokozódik.