Családi nap a Parlamentben

2018-02-17 18:32:00 Kail

hírkép

A hétköznapokon jórészt politikusokat és hivatalnokokat kiszolgáló épület, hazánk Parlamentje gyerekzsivajtól volt hangos ezen a szombaton. Hatszáz vendég, jórészt gyerek érkezett az immár hagyományos rendezvényre, melyet idén is (6. alkalommal) a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCsSz) rendezett, a "2018 a külhoni magyar családok éve" program eseményeként.



Az Országház főlépcsőjén megtartott megnyitón - a Himnusz közös eléneklése és a közelmúltban elhunyt Kallós Zoltánra, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakjára való emlékezés után - először Pataki János, a KCsSz elnöke köszöntötte a vendégeket.

 

Pataki János

 

Kiemelte, hogy a magyar kormány támogatása nagyon fontos számukra és ezért nagyon hálásak.

 

Novák Katalin

 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért felelős államtitkára a többi közt a köldökzsinór-programot említette, mely az anyasági támogatás és a babakötvény kiterjesztésével támogatja a magyar gyermekeket, bárhol is szülessenek.

Potápi Árpád János

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magyar jövő zálogai a gyermekek, aki továbbviszik az életet, a magyarság sorsát.

 

DSCF0042

 

A családi napon a gyerekek különböző programokon vehettek részt. Volt táncház, kézműves foglalkozás, mesemondás és kisebb csoportokban bemutatták nekik a Parlamentet.

 

Menyhárt József

 

A felnőtteknek tartott konferencián előadást tartott Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke, Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári szervezetének elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében Szabó Ödön.