Alig várják, hogy jöjjön a villám

2018-02-12 17:41:00 Kail

hírkép

A természetet, a vad, megművelt vagy éppen épített tájat fotózzák azok a fiatalok, akik most érettségi előtt állnak a Csányi Alapítvány Életút Programjának jóvoltából. Munkáikból telt ház előtt nyílt kiállítás Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában.



Az öt szegedi fiatal tűkön ülve várja a villámos éjszakákat, nyaranta pedig pihenés helyett a vidéket járják újabb és újabb témákat keresve - hangzott el a megnyitón. Mindannyian szenvedélyes fotósok, de nemcsak ez a közös bennük. Hátrányos helyzetből érkeztek, így kerülhettek be a Csányi Alapítvány Életút Programjába. Ebben ötödikes koruktól vehetnek részt a nem éppen szerencsés körülmények közé született tehetséges gyerekek.

A program éppen tehetségük kibontakoztatásában segíti őket a tanulmányaik végéig, mentorok, pedagógusok, családsegítők támogatásával. Az Európa-szerte egyedülálló, hosszú távú projekt résztvevői az iskolai tárgyak mellett zenét, sportot, művészeteket is tanulhatnak. Szegeden pedig fotózni is, így jöhetett létre a most nyílt kiállítás. Amelynek sikeréhez sokan járultak hozzá: a Nemzeti Parkok őrei például rendszeresen jelzik, mikor érdemes egy-egy különleges természeti jelenséget lencsevégre kapni, de a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatói is folyamatosan keresik a fiataloknak a fotózási lehetőségeket. Technikájukat többek között Molnár Gyula fotóművész, a Szegedi Tudományegyetem nyugdíjazott adjunktusa, a NaturArt alapítója is fejleszti külön foglalkozásokon. Ő és Orbán Hedvig intézményvezető, valamint dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója nyitotta meg a 20 képből álló, március 14-ig nyitva tartó kiállítást.

A Csányi Alapítványt az OTP elnök-vezérigazgatója hozta létre 2005-ben. Dr. Csányi Sándor a magánvagyonából adományozott egymilliárd forintos alaptőkén túl további 1,5 milliárd forinttal növelte az Alapítvány vagyonát, a fennmaradó rész a támogatói adományokból és a hozamból származik. Az Alapítvány 2017-ben 380 tehetséges fiatalt támogatott, akik közül 70-en egyetemen vagy főiskolán folytatták tanulmányaikat. Idén hatan fejezik be felsőfokú tanulmányaikat, és diplomával a kezükben lépnek át a munka világába. A Kuratórium döntése alapján 2018-ban 45 fővel bővül a támogatottak köre: Szegeden 30, Kaposváron 15 gyerekkel. Az ehhez kapcsolódó pályázat benyújtási határideje február 28.