A legnagyobb Loire-kastély

2011-02-17 10:02:00 szorenyi.p

hírkép

A Loire menti kastélyok közül a legnagyobb a chambordi. I. Ferenc kezte el építeni, miután megszerezte Milánót. A győzelmi trófeák mellett ugyanis a reneszánsz paloták tervrajzait is magával hozta, és a vágyat, hogy ő ezeknél szebbet alkosson.



A chambordi kastély az ő szüleménye. Elképzelt egy középkori erődítményt, amely az előző századok formai örökségét vegyíti az itáliai reneszánsz új építészeti stílusával. Lesznek benne loggiák, tetőteraszok, fali pillérek és homlokzatot körülívelő vízszintes párkányok - gondolta I. Ferenc, majd parancsot adott elképzelésének megvalósítására.

Chambord kastélya 156 méter hosszú, 56 méter magas, 77 lépcsőházzal, 282 kandallóval és 426 teremmel. I. Ferenc 32 éves uralkodása alatt mindössze 72 napot töltött itt. Műve befejezését nem láthatta, halálakor ugyanis csak a királyi szárny volt készen.

Fia, II. Henrik, majd XIV. Lajos befejezték a kastélyt, és nagyon sokat vadásztak itt, hiszen 5440 hektáros park tartozik a palotához. Európa legnagyobb zárt erdőségében vaddisznók, szarvasok, rókák élnek. A kastély mellett is fel-feltűnnek, az óriási parkoló környékén, a turisták nagy örömére.

 



Világszám minden pénteken 18.30-kor az Inforádióban.