Szuperpláza Pozsonyban

2011-02-14 13:02:00 superadmin

hírkép

A Duna bal partján, a régi híd közelében találjuk Pozsonyban a legújabb, Eurovea nevű központot, amely nem csupán egy pláza, inkább egy modern városnegyed.



Az ír Ballymore Properties ingatlanfejlesztő társaság által finanszírozott Eurovea elsősorban egyedüli épitészeti megoldásaival lepi meg a látogatókat. Távolról sem csupán egy plázáról van szó. Az Eurovea, az épitészek szándéka szerint valódi "város a városban", ilyen tekintetben egyedülálló a térségben. A több mint 16 futballpályányi területet (csaknem 60 ezer négyzetméter) elfoglaló, 350 millió eurót felemésztő, Közép-Európa legnagyobb ingatlan-beruházásának számító komplexum egyik fő látványossága a 16-25 m széles üzletnegyed fedett utcája, melynek megépítése 10 millió euróba került. Az utcát 320 méter hosszú, 14-16 méter belmagasságú egyedi kivitelezésű üvegtető fedi le.

Az Eurovea Galleria üzletközpontban több mint 150 bolt várja a vevőket (köztük a brit Marks & Spencer legnagyobb régióbeli üzletháza), a belső sétányok egyike mesterséges tó alatt vezet el. Emellett 30 kávéház, bár és étterem, továbbá egy 9 termes mozi áll a betérők rendelkezésére. Az Eurovea révén Pozsony irodaterülete 24,5 ezer négyzetméterrel bővült. A komplexum részeként funkcionáló, szintén tavaly átadott, 5 csillagos, 209 szobás Sheraton szálló szerves része az épületegységnek.

Az Euroveát egy 235 lakásból álló luxus lakópark teszi teljessé, a Dunára néző lakások ára 140 ezer eurónál kezdődik, a lakások nagy része már elkelt. A beruházást egy föld alatti, több mint 1700 autót befogadó garázs teszi teljessé. A negyedet övező park legvonzóbb része az új duna-parti korzó, hangulatos éttermekkel, kávézókkal. A negyedben éjjel nappal lüktet az élet, a közelben épült fel a Szlovák Nemzeti Színház új, modern épülete, mely szerves egységet alkot az új negyeddel.

A beruházás még nem fejeződött be. Az ír beruházók elképzelése szerint rövidesen megkezdődik az Eurovea II. építése, mely mintegy folytása lesz a mostani központnak.