200 év ízutazás

2011-02-14 02:02:00 szorenyi.p

hírkép

A magyar polgárság hajnalától az elvtársak tivornyáin kersztül a letisztült vendéglátásig. 200 év ízválágát mutatják be tavasztól a Szidónia Kastélyszállóban. Röjtökmuzsajon márciustól decemberig 10 történelmi korszak étkeit mutatják be.



Az ötlet Váradi Károly főszakács fejéből pattant ki, aki Budapesten járva többször is megfordult a vendéglátóipari múzeumban, ahol fölkutatták neki régi receptkönyvekből, hozzájuk került gyűjteményekből, étlapokból a különböző korszakok jellegzetes ételeit, menüsorait.

Márcisban az 1810 és 1830 közötti időszak, a polgári világ hajnala, a biedermeier kor, a francia konyha kerül terítékre.  Lesz csukapástétom articsókával, vadkacsaleves, "miskulantzia" saláta. Ennek lényege, hogy legyen benne pujpunella is.

Utána minden hónapban 20 évet ugranak majd. A Világszám talán legjobban "az elvtársak vadásznak" időaszakot várja. HIszen a vadételek mellett lesz menzakoszt is Ez mindenképpen megmutatja majd, hogy érdemes-e visszasírni a kádári időket és tényleg olyan finom volt-e a paradicsomos káposzta, mit ahogy arra manapság emlékeznek a nosztalgiázók. Kíváncsiak vagyunk, hogy hányan rendelnek majd belőle! Mi azért az őzpecsenyére szavazunk.

Az év végén, a 12 éve fölújított kastélyszállóban a történelem ízeit varázsolják majd az asztalra a modern technológia segítségével - foglalta össze az ízutazást Gulyás Eszter.



A Szidónai Kastélyhotel Röjtökmuzsajon található.