Nyugdíjra készülő fiatalok

2011-02-09 09:02:00 szorenyi.p

hírkép

A fiatalokat ma már nem csak az utazás, autók vagy a lakás megvásárlása érdekli, az OTP Alapkezelő megbízásából készített Pénzügyi Kultúra Kutatás azt mutatja, hogy a válság hatására a fiatalok ma már gondolnak a nyugdíjas éveikre is.



A pénzügyi válság, valamint a közelmúlt gazdasági eseményei tudatosabbá tették a lakosságot a pénzügyek terén. Ez különösen igaz a társadalom fiatalabb tagjaira – áll a pénzintézet megbízásából készült tanulmányából.

A különböző generációkba tartozó, megtakarítással rendelkező résztvevők bevonásával készült felmérés szerint bár a fiatalok gondolnak a nyugdíjukra, de a hosszú távú megtakarítás gondolatát csak ritkán követik konkrét tettek. Pályakezdőként lényegesen nehezebb félretenni, valamint takarékoskodni, mint 30 éves kor felett, amikor már elég magas jövedelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy legyen miből félretenni. Így ők bankbetéteket, a rövidebb távú befektetéseket, a befektetési alapokat valamint az értékpapírszámlákat preferálják.

A fiatalok pénzügyi tudatosságát jól ábrázolja az a tény is, ahogyan a pénzügyi kultúra fogalmáról vélekednek. A fiatalok szerint ez azt jelenti, hogy az emberek nem bízzák magukat az államra, hanem saját maguk tervezik meg pénzügyeiket. Szerintük a kultúra önállóságot takar. Kialakulásában nagy szerepet játszik a neveltetés és a családi háttér. Ezzel szemben az idősebb generációk a pénzügyi kultúrát a pénzzel való megfelelő bánásmóddal azonosítják - elemezte az eredményeket Dr. Törőcsik Mária, a Pécsi tudományegyetem professzora, a kutatás vezetője.

Az OTP Alapkezelőnél úgy véljük, hogy a XXI. századi Magyarországon fontos a pénzügyi tudatosság és mind fontosabb szerepet tölt be az öngondoskodás - vélekedett a kutatás eredményeiről Gáti László az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója.

 



A fiatalok szerint a pénzügyi kultúra önállóságot takar.